Kanoistika

Cestovanie a plavba po riekach nám umožňuje spoznávať prírodu a aktívne oddychovať. Aj keď do vodnej turistiky môžeme zaradiť aj výletné plavby a člnkovanie na jazerách, zameriame sa najmä na splav riek na kajakoch, kánoe alebo rafte. Rozdiel medzi kánoe a kajakom je pre mnohých často zanedbateľný. Odlišné sú jednak v lodi, ktorá ma inú konštrukciu a tvar, ale napríklad aj v pádle. Na kánoe aj rafte je list len na jednej strane pádla, na kajaku má pádlo "list" z oboch strán a preto má kajakár úplne iné držanie tela aj pohyby pri manévrovaní lode. Aj keď sa rafting považuje za adrenalínový šport, práve masívnejšie nafukovacie gumenné člny pomohli, že sa vodná turistika rozšírila medzi širšiu verejnosť.

Splavuje sa zvyčajne v teplejších mesiacoch a tak je potrebné zobrať si vhodné oblečenie podľa počasia.

Medzi najobľúbenejšie splavované rieky na Slovensku patria Váh, Nitra, Ipeľ, Ondava, Dunajec, Orava a Hron. Obľúbené sú aj pokojnejšie ramená Moravy a Dunaja. Mnohé spoločnosti ponúkajú organizované výlety formou teambuildingu alebo adrenalínových zážitkov. Vodná turistika je vhodná pre rôzne vekové kategórie a záleží najmä na rieke a úseku ktorý si zvolíte. Rodiny s deťmi preferujú pokojnejšiu vodu a pobyt v prírode, mladšie páry a kolektívy aktívne adrenalínové dobrodružstvo. Pre profesionálnych športovcov a fanúšikov divokej vody boli vybudované aj dva umelé vodné kanály v Liptovskom Mikuláši a Čuňove (pri Bratislave). Skúsení rafteri často splavujú aj liptovskú rieku Belá. Aj keď je dobré mať splav naplánovaný vopred, vždy je pred cestou vhodné skontrolovať aktuálne počasie a hladinu riek.

Inštruktážne video

KDE sa dá robiť Kanoistika

Ďakujeme za podporu Mestu Košice a Slovenskému zväzu jachtingu.

Viac o našich partneroch »

Projekt Medzinárodné Partnerstvo Mládežníckeho športu je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu
a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Vznikol aj vďaka podpore týchto partnerov:

Podporované z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu.
www.norwaygrants.sk