Cyklistika

CROSS, MTB

Cyklistiku ako takú netreba predstavovať. Bicykel je už odpradávna obľúbeným dopravným prostriedkom a športovým náčiním.

Prvý bicykel podobajúci sa tomu dnešnému nakreslil vynálezca a maliar Leonardo da Vinci (1492). Jeho bicykel však nebol nikdy vyrobený. V roku 1800 vyrobil ruský nevoľník Artamov železný bicykel s pedálmi na prednom kolese. Tento samohyb mal však k dnešnému bicyklu dosť ďaleko. Hromadnú výrobu bicyklov začal až nemecký barón Karl Friedrich Drais, ktorý je nazývaný praotcom bicykla.

Prvé organizované cyklistické preteky sa konali 31. mája 1868 v Paríži, v parku St. Cloude na vzdialenosť 1 200 m. O rok neskôr sa vo Veľkej Británii konali prvé medzimestské preteky na trase Londýn - Bristol. Nešlo však o cestné preteky, pretože v tom čase ešte bicykel nebol v Británii oficiálne uznaný ako cestný dopravný prostriedok. Skutočné prvé cestné preteky sa uskutočnili v tom istom roku vo Francúzsku (17. november 1869) na trati medzi Parížom a mestom Rouen, pričom dĺžka pretekov bola 126 km. Pretekov sa zúčastnilo 198 pretekárov.

V súčasnosti udávajú tempo a smer vývoja bicyklov dve veľké firmy - firma Campagnolo, vyrábajúca komponenty pre cestné bicykle a firma Shimano, jeden z najväčších výrobcov komponentov pre horské bicykle.

Bicykel je skvelým doplnkom pre vodné športy, nielen po tréningovej stránke, ale je to aj výborný spôsob spoznávania okolia, miest, krajiny. Na Slovensku v súčastnosti cyklistika zažíva rast a ľudia si tento šport napríklad aj vďaka skvelému Petrovi Saganovi a jeho úspechom, čím ďalej, tým viac obľubujú.

Na Slovensku existuje mnoho skvelých cyklotrás, my by sme radi spomenuli napríklad trasu z Košíc do Užhorodu.

KDE sa dá robiť Cyklistika

Ďakujeme za podporu Mestu Košice a Slovenskému zväzu jachtingu.

Viac o našich partneroch »

Projekt Medzinárodné Partnerstvo Mládežníckeho športu je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu
a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Vznikol aj vďaka podpore týchto partnerov:

Podporované z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu.
www.norwaygrants.sk