Windsurfing

Začiatky windsurfingu sa datujú do roku 1965, keď sa dvaja kamaráti Hoyle Schweitzer a Jim Drake z Južnej Kalifornie rozhodli skombinovať surfovanie s jachtindgom. Dôvodom bolo nájsť alternatívny zdroj pre energie pre pohyb surfovacej dosky na vodnej hladine. Jim Drake bol leteckým inžinierom a Hoyle Schweitzer obchodníkom. Jim Drake prišiel s nápadom pripojenia sťažňa s plachtou na surfovací plavák. Do konca roku 1968 získali Jim a Hoyle patent na prvý windsurfingový komplet nazvaný “Windsurfer”. Takmer hneď po patentovaní vynálezu, si windsurfing začal získavať nových priaznivcov. Nespokojnosť s plavákmi zo sklolaminátov prinútila Hoyla Schweitzera poobzerať sa za vhodnejším materiálom pre tieto účely, ktorý by mal lepšie fyzikálno-chemické vlastnosti, dlhšiu životnosť a bol by cenovo dostupnejším. Výsledkom Hoylovho výskumu bolo využitie polyetylénu. Dodávateľ polyetylénu bol novým využitím materiálu natoľko prekvapený a spokojný, že pripravil kampaň a predstavil windsurfing celému svetu.

V roku 1973 Hoyle Schweitzer odkúpil Drakeho podiel na patente. V tom istom roku bola licencia vyvezená do Holandska kde sa Windsurfer začal vyrábať. V nasledujúcih piatich rokoch európska produkcia Windsurferov prekonala americkú.

Windsurfing prešiel najväčším vývojom na Havaji, kde sú na tento šport najlepšie poveternostné podmienky, t. j. pravidelný a stabilný vietor, voda, a dobré vlny. Robby Naish, ktorý pochádza z Kalifornie, a od malička trénoval na Havaji, vyhral prvý titul majstra sveta vo veku 13 rokov. V tom čase vážil iba 40 kg, a je zaujímavé že ho vtedy celkom neodfúklo. Asi ho na hladine držala váha výstroja, ktorá bola v tom čase o poznanie vyššia ako sú dnešné štandardy.

Neskôr sa však zistilo, že Jim Drake a Hoyle Schwitzer nemuseli byť vynálezcami windsurfingu. Od konca 50. rokov Newman Darby experimentoval s windsurfingovými plavákmi. A v roku 1965 publikoval svoje poznatky v magazine “Popular Science”. Vo svojom článku vysvetlil ako sa má robiť windsurfing, ako si vyrobiť windsurfingový plavák, a ako robiť obraty pomocou plachty.

Môže sa to zdať nemožné, ale podľa zdrojov títo vynálezcovia o sebe nevedeli až do roku 1976. Potom čo sa o sebe dozvedeli, sa začal veľký boj o autorské práva na windsurfing a samozrejme o patent, ktorý stál obe strany milióny dolárov na súdnych trovách.

S postupom času sa windsurfing a windsurfingový výstroj začali zdokonaľovať. Plaváky sa veľmi rýchlo stali ľahšími a kratšími, boli vynájdené ďalšie doplnky ako sú pútka či trapézy. Funboard, ktorý vyvinuli na Havaji sa neskôr rozšíril do celého sveta. Windsurfisti sa spolu s napredovaním výstroje takisto zdokonaľovali a zrýchľovali. Windsurfing sa začal robiť aj na veľkých vlnách – zrodenie Wave windsurfingu. Všetci mali motiváciu – stať sa čo najrýchlejšími.

Windsurfing sa prvýkrát dostal do programu olympijskych hier v Los Angeles (USA), ktoré sa konali v lete 1984.

AKO NA TO

Winsurfing je šport pre ľudí, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. Keď zvládnu základy jazdy v slabšom vetre, snažia sa zvládnuť stále silnejší vietor a stávajú sa z nich bojovníci s azda najčastejším poveternostným dejom. Často bývajú porazení, no správneho bojovníka čiastkové prehry nezlomia. A práve tí, ktorích tieto neúspechy v ovládnutí vetra a oplachtenia nezdolajú, začnú sa nezadržateľne blížiť k okamžiku, odkiaľ niet návratu. Stanú sa z nich totiž SURFISTI. Ak sa človek dostane na surfe do plného sklzu, špľachot vody stíchne a vlna obtekajúcej vody sa zbieha kdesi ďaleko za koncom surfa. A to sú práve tie chvíle, keď si vytrvalý bojovník s vetrom a plachtou, fascinujúci rýchlosťou a ľahkosťou jazdy s údivom uvedomí: Tak toto je ten windsurfing! Áno je, ale len prvý zlomok toho, čo windsurfing skutočne je. V krátkosti vám popíšeme, ako sa naučiť jazde na windsurfingu, o materiále, ktorý je vhodné používať a kedy, o miestach, kde sa dá surfovať i cenné rady pre tzv. vyššiu školu windsurfingu pre vnútrozemské jazerné podmienky. Ako začať? 

Najjednoduchšie je prihlásiť sa do školy windsurfingu a zveriť sa do rúk skúseného trénera - inštruktora. Ak si ale zoženieš výbavu a chceš to skúsiť sám bez inštruktora, odporúčame videá pre začiatočníkov "Ako na to" na Youtube.

Veľa odporúčaní nájdeš aj na nete, my spomenieme niekoľko tipov:

  • Kto nespadol do vody aspoň 50-krát, ten prakticky ešte ani nezačal.
  • Výbava: Hrubé odporúčanie - ak surfista váži 70 kg, mal by začínať na surfe s výtlakom aspoň 160 L.
  • Začať treba pri slabšom vetre, nie pri silnom (spenené vrcholky vĺn na vode)
  • Najprv sa zoznamuj so státím a balansom na surfe bez oplachtenia
  • Začínaj s vyklopenou stredovou plutvou
  • Všetky pohyby by mali byť plynulé, nie prudké a trhané, reakcie rýchle.
  • Snaž sa postaviť tak, aby chodidlá boli kolmo na pozdĺžnu os surfu.
  • Rovnováhu najlepšie udržíš v postoji s mierne pokrčenými kolenami a ohnutý v páse.
  • Padaj tak, aby ste ani na chvíľu nestratili orientáciu.

Inštruktážne video

KDE sa dá robiť Windsurfing

Ďakujeme za podporu Mestu Košice a Slovenskému zväzu jachtingu.

Viac o našich partneroch »

Projekt Medzinárodné Partnerstvo Mládežníckeho športu je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu
a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Vznikol aj vďaka podpore týchto partnerov:

Podporované z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu.
www.norwaygrants.sk